Bæææ-rekraftig og Øko-LOGISK!

animal cute domestic animal head
Photo by Jenny K. on Pexels.com

Takk for at du stikker innom min blogg!

Dette er en blogg som inneholder oppskrifter i tråd med Tradisjonskost. 

Den er ment for deg som er opptatt å nære deg med økologisk, fermentert, kortreist og reparerende mat. Det er nettopp det Tradisjonskost handler om. Det begynte for meg med maten. Og etter hvert som jeg er blitt mer bevisst og har lest mer, så har jeg også laget mine egne produkter til kjøkken og bad. 

Tradisjonskost-mat er all animalsk mat. Kunnskapen til PirkePetter var uslåelig og udiskutabel. Jeg har stor respekt for hva denne mannen kunne om hvordan kroppen fungerer og reagerer på mat. Det er en kjemisk prosess å innta næring, maten ( bla. vitaminer og mineraler) oppfører seg som puslespillbrikker og kan kun brukes når de reiser sammen med sine brikker. Jeg kan bare drømme om å klare å komme på et slikt kunnskapsnivå, men kan love deg at dersom du vil vite mer; ja, da finner du masse dokumentasjon og forklaringer på maten som anbefales. 

For et optimalt opptak av næring bør den være så rå som mulig, siden varme vil føre til tap av næring.

Dersom man skal varmebehandle så skal det brukes sammen med kraft, eller/og gelatin eller/og kollagenpeptider.

Til maten er det bra om man bruker alle typer krydder som smakstilsetning. Dette er med på å danne mer magesyre.

Alle typer løksorter er også bra. Det fins endel fiber i løk, men på grunn av dens andre fordeler ved konsum, er all løk godkjent.

På en tradisjonskost tallerken skal man ha store mengder proteiner og fett, mens man skal ha mindre av karbohydratkilder. Dette gjelder for voksne. 

Det man kan innta av karbohydratkilder er hvitt brød av mel, vann, gjær, salt. Jeg baker mine egne saker, syrnet med surdeig i over 8 timer.

Lys pasta, potet og hvit ris er ok og til søtning er uraffinert sukker, lønnesirup, kokosblomstsukker og honning det man kan bruke.

Jeg prøver å holde meg unna svinekjøtt, siden det inneholder giftstoffer, men jeg spiser speket svin, da giftstoffene forvinner ved en slik behandling.

Rødt kjøtt er det sunneste og som nevnt over gjerne rått.

Hjemme i frysen har jeg store partier med viltkjøtt som jeg får kjøpt fra en jeger jeg kjenner. Vi har for det meste fått tak i hjort, men får jeg tak i elg, ryper eller rådyr er det også bra.

Rein kjøper jeg i butikken. Vi mesker oss med Indrefilet av rein til jul og ellers bruker jeg mye rått reinsdyrskarv i supper.

Storfekjøtt fra gressforede dyr kjøper jeg ulike steder. Det beste kjøttet kommer fra ei venninne av meg som har egne kyr som går ute på gress hele året. Der får kalven drikke av moren frem til siste levedag. Og tro meg; det kjennes på kjøttet. Når jeg trenger mer kjøtt kjøper jeg fra reko ring eller på nett.

Lam kjøper jeg i butikk eller på nett. Jeg prøver å finne ut om lammet har gresset eller fått kraftfor. Har det fått kraftfor, vil jeg stå over, da foret mest sannsynlig er tilsatt bla soya, som jeg holder meg unna. 

Fisk og rogn kjøper jeg fra en lokal fisker, eller i varebutikk. Så lenge den er villfanget er jeg fornøyd. Feit fisk som laks, ørret og makrell er prima vare. Fisk bør spises rå og lett-trekt, helst. Jeg har flere oppskrifter på marinert og gravet fisk og rå kamskjell. Men i det daglige er det helst lett-trekt og steikt jeg serverer. Da har jeg oppi mye kollagenpeptider og gelantin for å hjelpe fordøyelsen. 

Jeg spiser så mange rå eggeplommer som jeg klarer, har det over maten eller oppi kefir ved hvert måltid. Eggehviten vil jeg varmebehandle først, gjerne ha i litt sitronsaft før konsum. 

Mye mat må jeg behandle før jeg vil innta det.

Alle nøtter legger jeg i vann over natten med litt salt oppi og så tørker jeg nøttene etterpå. Molekyler som hemmer fordøyelsen vil slippe i vannet og stivelsen reduseres. 

Grønnsaker vil jeg fermentere først. Noen grønnsaker holder jeg meg unna og vil ikke fermentere en gang. Det fins ulike næringssabortører i grønnsakene (og frukt) som i rå form frarådes å innta. Fermenter det først og ha det som tilbehør til maten. 

Fettkilder er ekte smør fra gressforede kyr, kokos, palme og kakao. Talg har jeg også smeltet, men det lukter en del og tar tid, så selv har jeg laget Gee som vi steiker i. Null plantefett, det holder jeg meg unna. 

Frukt fermenterer jeg også. Dette trenger ikke å ligge så lenge, gjerne over natten. Mens saften fra frukt vil jeg gjerne ha for å lage gode smaker til desserter som puddinger, geléer og iskremer. Eller som tørstedrikk. 

Man skal kose seg med maten og lete etter nye høyder i smaksopplevelser. Man skal også tenke på at alle de nødvendige næringsstoffene skal fins på tallerken til hvert måltid, sånn at kroppen får optimalt med næring for vedlikehold og reparasjon.   

For å unngå ubalanse i kroppen og hindre at kroppen setter i gang stressreaksjoner som å produsere kortisol og adrenalin skal du spise hver 3dje time. 

På jobb tar jeg med meg rester, supper eller spekemat og kokt egg. 

Økologisk mat fordi jeg ikke vil ha giftstoffer i maten jeg spiser. Enkelt og greit. Nordmenn er på verdenstoppen i antall miljøgifter de har i kroppen.  (https://framsenteret.no/arkiv/nordmenn-er-i-verdenstoppen-i-antallet-miljoegifter-i-kroppen-5398354-146437/)

Vi i Norge henger etter i økologien, men har hatt vekst de siste årene. Noe må gjøres..tenk over det og start med deg selv. 

Følg med for oppskrifter… 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

Ri med letthet

Placer et laissere faire

Èquipe légèreté

Ri med letthet

Mat Med Martens

Tradisjonskost - Økologisk - Gressforet - Bærekraftig - Vår arv

Lag nettstedet ditt med WordPress.com
Sett i gang
%d bloggere liker dette: